AMSTERDAM - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) heeft "weinig vertrouwen" in het nieuwe bestuur van de islamitische school As Siddieq in Amsterdam.

De onderwijsinstelling heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuw bestuur en de bewindsvrouw reageerde daar woensdag op.

De voorzitter, imam Mahmoud El Shershaby en zijn zoon, die eveneens in het bestuur zat, hebben na overleg besloten op te stappen.

De aanleiding vormden de problemen met de gemeente en het Rijk. Die willen de school korten op subsidies, omdat het onderwijs onder de maat zou zijn en de integratie van kinderen gevaar zou lopen. As Siddieq zou hierdoor tonnen aan overheidsgeld mislopen.

Harmonie

Volgens de advocaat van de school, Ad Westendorp, hebben de oud-bestuursleden in "goed overleg en in harmonie" besloten op te stappen gezien de huidige situatie.

Wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) zegde in augustus het vertrouwen op in het bestuur. El Shershaby liet daarop weten dat hij bereid was zijn functie neer te leggen, maar dat hij daarvoor enige weken de tijd wilde hebben.

Goede zaak

Asscher zei in een reactie dat het "een goede zaak" is dat vader en zoon El Shershaby zijn vertrokken.

Volgens hem hebben zij bewezen dat ze niet voor het onderwijs kunnen zorgen dat de kinderen nodig hebben en waren ze "een sta-in-de-weg" geworden. "Opgeruimd staat netjes."

Vraagtekens

Dijksma is ook blij dat het oude bestuur is afgetreden maar zet vraagtekens bij het nieuwe: "Het nieuwe bestuur wacht de belangrijke taak zich aan de wet te houden op het gebied van burgerschap en de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Via de Inspectie van het Onderwijs weten we echter dat de eerste daad van het nieuwe bestuur is geweest om de interim-directeur naar huis te sturen. Dat geeft weinig vertrouwen.

De directeur was juist onlangs aangenomen om het burgerschap en de onderwijskwaliteit op orde te brengen. Via de inspectie hebben we direct om opheldering gevraagd," aldus de staatssecretaris.

Subsidie

Asscher kon woensdag nog niet zeggen of As Siddieq weer gewoon subsidie krijgt. Eerst wil hij het nieuwe bestuur ontmoeten en bekijken wat het van plan is met de school. "Ik wil echt zeker weten dat er een verandering is, dat het niet cosmetisch is."

Advocaat Westendorp zei dat het kort geding dat de school heeft aangespannen om de subsidies te kunnen behouden, vooralsnog gewoon doorgaat.

Wanneer de rechtszaak precies zal plaatsvinden, kon hij nog niet zeggen.