AMSTERDAM - Justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot dertien jaar geëist tegen een vermeende bende loverboys en pooiers.

Die zou meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

De drie hoofdverdachten hoorden de hoogste straf tegen zich eisen. Youssef O. (38) moet van het Openbaar Ministerie (OM) dertien jaar de cel in, Megmet O. (28) 10 jaar en zijn broer Murat O. (23) 6 jaar.

Handlangers

Tegen drie handlangers eiste justitie celstraffen van vier, twee en een jaar cel, waarvan respectievelijk een jaar, zes maanden en nog eens zes maanden voorwaardelijk.

Een van deze mannen moet volgens het OM ook een werkstraf van 240 uur en een boete van 5000 euro krijgen.

Relatie

De 'pooierboys' - zoals de officier van justitie hen noemde - zouden hun slachtoffers hebben ingepalmd en een relatie met ze zijn begonnen.

In sommige gevallen zouden ze contact met hen hebben gezocht via internetsites. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Dat deden de mannen volgens het OM door hun 'vriendinnen' onder druk te zetten, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze het uit zouden maken. In andere gevallen zouden de vermeende loverboys hebben gedreigd hun of hun familieleden wat aan te doen.

Tatoeage

Sommige verdachten zouden ook slachtoffers hebben mishandeld of verkracht. Een aantal prostituees liet - al dan niet gedwongen - de naam van hun pooier op hun lichaam tatoeëren of hun borsten vergroten.

De officier van justitie zei dat de verdachten geen enkel respect hadden voor hun slachtoffers.

''Hun praktijken herbergen aspecten van een vorm van moderne slavernij, waarin ze het leven van een aantal jonge vrouwen gedurende langere tijd volledig hebben geregeerd. Het is barbaars en mensonterend, wat de heren hen hebben aangedaan.''

Witwassen

Het OM stelt dat de verdachten enorme sommen geld verdienden met hun activiteiten. Ze zouden dat hebben witgewassen via het autobedrijf van de broers O. of door grote bedragen cash op de rekeningen van familieleden te storten.

De officier van justitie zei dat ze gaat proberen de winst af te pakken.

Zwijgrecht

Enkele verdachten beriepen zich tijdens de rechtszaak - die vorige week al begon - op hun zwijgrecht.

Anderen zeiden wel relaties met prostituees te hebben gehad, maar ontkenden hen ergens toe te hebben gedwongen. De advocaten van de mannen komen volgende week aan het woord.