DEN HAAG - De strippenkaart verdwijnt volledig uit het openbaar vervoer in en om Rotterdam. Vanaf 11 februari volgend jaar kunnen reizigers die in de Rotterdamse regio in tram, bus en metro stappen, alleen nog gebruikmaken van de ov-chipkaart.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) heeft de Rotterdamse stadsregio woensdag toestemming gegeven om de strippenkaart, die begin dit jaar al werd afgeschaft in de metro, ook uit bus en tram (inclusief RandstadRail) te verbannen.

Daarmee is de regio de eerste in het land die overgaat op elektronisch betalen. Treinreizigers kunnen overigens nog wel met een gewoon treinkaartje reizen.

Mijlpaal

Huizinga spreekt van opnieuw een mijlpaal in de omschakeling naar de ov-chipkaart. Haar besluit betekent tegelijk dat binnen een jaar, dus uiterlijk 11 februari 2011, in het hele land met de ov-chipkaart moet kunnen worden gereisd.

De stadsregio voldoet volgens Huizinga aan de gestelde criteria. De invoering kan rekenen op steun van het regionale consumentenoverleg, het Platform Reizigersbelangen Openbaar Vervoer (PROV).

Proeftuin

Rotterdam geldt als proeftuin voor de invoering van de OV-chipkaart. Zo was de Rotterdamse metro op 29 januari het eerste vervoermiddel waar de strippenkaart in de ban ging.

Huizinga wil dat de stadsregio en de betrokken vervoerders (RET, Qbuzz en Connexxion) hun ervaringen delen met andere overheden en vervoerbedrijven.

Verheugd

Portefeuillehouder Hans Vervat van de stadsregio reageerde verheugd op het besluit. Hij kondigde aan dat de vervoerders in december gezamenlijk beginnen met een publiciteitscampagne om de reizigers op de hoogte te brengen.

De campagne wordt in de weken tot aan 11 februari aangescherpt.

RET

Ook de Rotterdamse vervoerder RET is blij met het groene licht. ''Nu we overgaan op één kaart wordt het reizen veel overzichtelijker voor de reiziger'', aldus een woordvoerster.

Ze hoopt dat de afschaffing van de strippenkaart leidt tot minder zwartrijden in de trams. ''Straks moet iedereen in- en uitchecken, dat maakt het voor de controleur veel duidelijker.''