BRUSSEL - Ruim 30 procent van de kerstverlichting in Nederland en vier andere EU-lidstaten is onveilig. Gebruik ervan kan leiden tot elektrische schokken en brand.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. De resultaten zijn woensdag in Brussel gepresenteerd.

Voor het onderzoek werden 196 steekproeven gedaan naar de veiligheid van kerstverlichting in alle prijsklassen.

De verlichting werd gecontroleerd op 20 vereisten. Veel van de lampjes faalden bij meer dan een test.

Kortsluiting

De belangrijkste geconstateerde gevaren zijn elektriciteitsdraden die los kunnen raken en daardoor kortsluiting kunnen veroorzaken, te dunne draden die oververhit kunnen raken en vlam vatten en een slechte isolatie van de elektriciteitsdraden.

Bij nog eens 40 procent van de kerstverlichting werden minder ernstige tekortkomingen geconstateerd die niet meteen gevaar voor de gebruiker opleveren zoals onduidelijke gebruiksaanwijzingen.

Rapport

''Dit rapport moet ons wakker schudden'', aldus Europees Commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken). Ze raadt consumenten aan goed op te letten wat ze kopen en kerstverlichting bij goed aangeschreven handelaren te kopen ''zodat iedereen veilig en prettig Kerstmis kan vieren.''

Geadviseerd wordt ook om de kerstverlichting 's nachts en bij afwezigheid niet te laten branden.

VWA

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de Nederlandse gegevens geleverd aan de Europese Commissie.

Sinds 2005 doet de organisatie jaarlijks onderzoek naar de veiligheid van kerstverlichting in Nederland.

De organisatie controleert onder meer bij importeurs en in winkels. De VWA verwacht over twee weken de eigen bevindingen over 2009 bekend te kunnen maken, aldus een woordvoerster.