AMSTERDAM - De roemruchte taxistandplaats op het Leidseplein in Amsterdam verhuist naar een andere plek.

De chauffeurs moeten verkassen naar het nabijgelegen Leidsebosje-oost, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het Leidseplein moet in 2015 grotendeels autovrij zijn.

De taxistandplaats was de gemeente al langere tijd een doorn in het oog. Behalve taxi's komen op het plein ook fietsers, trams, andere auto's en voetgangers samen.

Vooral voor die laatste groep is te weinig ruimte, constateerde wethouder Hans Gerson (verkeer en vervoer).

Vervoersknooppunt

''In de loop der jaren is het Leidseplein een druk vervoersknooppunt geworden waarbij de voetganger steeds meer in het gedrang raakt. Met de uitgangspunten die we nu hebben vastgesteld, krijgt het plein weer de allure die het verdient.''

De tramhalte voor de lijnen 1 en 2 wordt verplaatst naar de Leidsebrug. Ook komt er een fietsenstalling met ruimte voor 2700 fietsen.

Verkeersveiligheid

Het verplaatsen van de taxistandplaats komt de verkeersveiligheid ten goede. Op de nieuwe plek is ruimte voor veertien taxi's. Op drukke momenten is dat onvoldoende.

De gemeente doet daarom onderzoek naar een locatie waar chauffeurs zich kunnen verzamelen voordat ze de standplaats op mogen rijden. Daardoor zijn altijd genoeg voertuigen beschikbaar.

Bezoekers

Het was al langer bekend dat de gemeente het Leidseplein op de schop wilde nemen. De buurt trekt veel bezoekers voor de culturele instellingen, tram- en busreizigers, toeristen, dagjesmensen en uitgaanspubliek.

Daardoor is het een van de levendigste plekken van de stad.