TILBURG - Slachtoffers van rampen, ongevallen, medische missers of misdrijven willen vooral dat de waarheid boven tafel komt. Voor zover mogelijk willen ze ook excuses voor wat hun is overkomen. Schadevergoeding is voor de meesten minder belangrijk.

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Intervict van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp heeft gedaan.

Slachtofferhulp wordt altijd meteen na een ernstige gebeurtenis ingeschakeld om praktische en psychische bijstand te verlenen.

Uit het onderzoek van Intervict blijkt echter dat het gemiddelde slachtoffer vooral later snakt naar erkenning van wat hem is overkomen.

Waarheid

Slachtoffers van misdrijven vinden vaak dat de dader te mild wordt gestraft. Wie betrokken was bij een ramp, heeft het gevoel dat de hele waarheid niet boven tafel komt en dat er zaken worden verzwegen.

Gedupeerden van medische fouten denken al snel dat de artsen elkaar in bescherming nemen en dat ze hun fouten toedekken.

Slachtoffers willen het liefst bijstand om al die verdenkingen te verwerken, aldus de onderzoekers. Op dat gebied kan het Fonds Slachtofferhulp nog veel verbeteringen doorvoeren, adviseren zij.