DEN HAAG - Het vertrek van directeur Volkert Manger Cats in 2004 heeft de Hartstichting ongeveer 700.000 euro gekost. Het goede doel moest de bestuurder drie jaar lang, tot zijn pensioen, volledig uitbetalen.

Daarbovenop kreeg hij een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro. De huidige directeur van de Hartstichting, Hans Stam, bevestigde woensdag een bericht daarover in de Volkskrant.

Volkert Manger Cats kwam destijds onder vuur te liggen wegens zijn hoge salaris. De manager verdiende 170.000 euro per jaar.

Ondanks de commotie weigerde Manger Cats in te stemmen met een salarisverlaging. De Hartstichting wilde hem daarop ontslaan, maar de rechtbank stak daar een stokje voor.

Vervroegd pensioen

Tot nu toe volstond de Hartstichting met de mededeling dat Manger Cats met vervroegd pensioen was gegaan. De vertrekregeling van Manger Cats is altijd geheim gebleven, totdat de rechtbank in Haarlem onlangs een uitspraak deed over zijn schadevergoeding.

De oud-directeur had een conflict met de Belastingdienst. Manger Cats is daarin in het gelijk gesteld. Hij mag de 50.000 euro belastingvrij ontvangen.

Vervelende zaak

''Hiermee komt een einde aan een vervelende zaak uit het verleden'', zei Stam. De kwestie kwam de stichting de afgelopen jaren duur te staan. In 2004 leidde zij door alle ophef tot een verlies aan inkomsten van ongeveer 3,5 miljoen euro.

''Het heeft ons ook een hoop vrijwilligers gekost. Dat is misschien nog wel erger'', zegt de huidige directeur.

De Hartstichting heeft inmiddels een geheel nieuw bestuur. De salarissen van de directie voldoen aan de eisen die de commissie-Wijffels aan goede doelen stelde, meldde Stam, die goed is voor 132.000 euro per jaar.