UTRECHT - Het samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is per direct opgeheven. De gemeente liet dinsdag weten dat burgemeester Aleid Wolfsen daartoe heeft besloten.

Ook de zogenoemde mosquito's worden niet meer gebruikt om groepen mensen uiteen te jagen. Mosquito's zenden geluiden met een irritant hoge frequentie uit.

Het samenscholingsverbod werd in september 2007 ingevoerd. Een jaar later verlengde Utrecht het verbod voor zo'n veertig jongeren.

Criminaliteit

Volgens de gemeente hebben de maatregelen in de wijk zoveel succes dat de criminaliteit is gedaald, de overlast is afgenomen en de relatie tussen de probleemjongeren en straatcoaches is verbeterd.

Volgens de gemeente blijkt dat de criminaliteit in Kanaleneiland na invoering van een uitgebreid pakket aan maatregelen in 2008 met zeker 14 procent is gedaald. In datzelfde jaar daalde de specifieke jongerenoverlast van 62 procent in 2007 naar 56 procent.

Overlast

''Ook constateert de politie dat de vormen van overlast steeds lichter van aard zijn. Er is minder sprake van intimidatie, maar meer van op straat voetballende jeugd'', aldus de gemeente.

Wolfsen is blij met de verbeteringen in de wijk. ''Mocht onverhoopt weer sprake zijn van terugval, dan zal ik uiteraard niet aarzelen om opnieuw gebruik te maken van een zwaar middel als het samenscholingsverbod'', aldus de burgemeester.

De straatcoaches en de wijkteams die jongeren begeleiden naar werk en scholing, blijven wel actief.