AMSTERDAM - Ramses Shaffy is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat maakte zijn management bekend.

Bekijk zijn nummers op ZIE.nl/ramses

De Nederlandse zanger werd in de jaren zestig van de vorige eeuw bekend.

Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker geconstateerd. ''Eind vorige week verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Dinsdagochtend is hij rustig ingeslapen'', stelt het management in een verklaring.

Shaffy wordt dinsdag 8 december in besloten kring begraven. Dit maakte de manager van de dinsdag overleden acteur en chansonnier bekend.

Na de uitvaartdienst wordt een openbare bijeenkomst georganiseerd "om zijn leven te vieren'', aldus de manager. De locatie van Shaffy's laatste rustplaats wordt niet bekendgemaakt.

De zanger werd bekend door liedjes als Sammy, We zullen doorgaan, Laat me en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

Liesbeth List

De zanger werkte jarenlang samen met zangeres Liesbeth List.

Zij reageerde dinsdag geschokt op het nieuws. Een woordvoerder van haar laat weten dat ze nog niet kan reageren.

''Het is geen grote verrassing, maar komt desondanks als een enorme schok'', meldt hij. ''Zij is op dit moment niet aanspreekbaar.''

Volgens het management van Shaffy bezocht List de overleden zanger maandagavond nog. Bij dit bezoek was hij volgens zijn management ''blij en aanspreekbaar''.

Gezondheid

Zijn slechte gezondheid weerhield Shaffy er echter niet van soms nog in de openbaarheid te treden. Eind oktober woonde hij nog een cd- en dvd-presentatie van zijn werk bij.

Hij werd op 29 augustus 1933 in Frankrijk geboren, maar groeide vanaf zijn zesde op in een pleeggezin in Nederland omdat zijn moeder ziek was.

Toneelschool

Shaffy werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en debuteerde drie jaar later bij de Nederlandse Comedie. De carrière van de zanger kende veel hoogtepunten en werd gekenmerkt door intensiteit en turbulentie.

Eén van zijn bekendste uitingen was de jarenlange samenwerking met zangeres Liesbeth List. De laatste jaren van zijn leven verbleef Shaffy in het Sarphatihuis in Amsterdam.

Documentaire

Filmregisseur Pieter Fleury, die in 2002 een documentaire maakte over de zanger, is overvallen door het nieuws. Hij wil liever niet reageren op het overlijden.

''Dat voelt het beste'', meldt hij. ''Ramses heeft zijn eigen leven gemaakt, zo groots en zo totaal. Daar kan ik niet veel aan toevoegen.''

De veelgeprezen film Ramses werd bekroond met een Gouden Kalf.  Omroep NPS maakte bekend dat het de documentaire dinsdagavond opnieuw uitzendt.

Kitty Courbois

Actrice Kitty Courbois, die al jarenlang bevriend was met Shaffy, wilde niet reageren. Dat liet haar woordvoerder desgevraagd weten.

''Ze is begrijpelijkerwijs erg verdrietig en ze heeft geen behoefte dat nu met iemand te delen.''

Levenskunstenaar

Jacques Klöters, kleinkunstexpert en bekend geworden van het programma Andermans Veren, noemt Shaffy ''een levenskunstenaar en de stem van een generatie, die van de mensen van na de oorlog''.

''In Frankrijk had je chansonniers; dat was hij voor Nederland.'' Volgens Klöters hebben Shaffy's jaren door zijn levensstijl dubbel geteld. ''In feite is hij 152 jaar oud geworden. Dat hadden we toch nooit gedacht.''

Bekijk het leven van de zanger in foto's

Ramses Shaffy overleden