AKEN - De verdediging van de Nederlandse ex-SS'er Heinrich Boere heeft dinsdag opnieuw gevraagd om stopzetting van het proces dat zich momenteel voor de rechtbank in Aken afspeelt.

De advocaat beroept zich op het dinsdag in werking getreden Verdrag van Lissabon, waarin volgens hem staat dat iemand in Europa niet twee keer voor hetzelfde mag worden vervolgd of gestraft.

Omdat Boere in 1949 al is veroordeeld, is de zaak daarmee afgedaan, zo vindt de verdediging. Dat Boere zijn straf in Nederland niet heeft uitgezeten, doet daarbij voor de advocaat niet ter zake.

Ook doet het er volgens de raadsman niet toe dat de Europese Unie nog niet bestond, toen Boere in Nederland werd veroordeeld.

Visie

Donderdag besluit de rechtbank of de zaak wordt stopgezet. Het Openbaar Ministerie zal dan eerst zijn visie geven over het verzoek van de raadslieden van Boere.

De raadslieden van de nabestaanden van de door Boere vermoorde Nederlanders Frits Bicknese en Teun de Groot vroegen om voortzetting van het proces.

Raadsman Wolfgang Heiermann van een van de nabestaanden van Bicknese las een brief voor van zijn cliënt, waarin die de aanpak van de zaak door de rechtbank in Aken laakt. Volgens hem laadt de Duitse justitie de verdenking op zich nazi's de hand boven het hoofd te houden.

Zesde zittingsdag

Officier van justitie Ulrich Maass constateerde na afloop van de zesde zittingsdag, dat het proces voornamelijk over formaliteiten gaat in plaats van over feiten. Daardoor sleept het proces zich steeds verder voort, aldus Maass.