UTRECHT - Bijna 1,5 miljoen mensen met een voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) kunnen die kaart vanaf dinsdag gebruiken als ov-chipkaart.

Ook mensen die al een ov-chipkaart op naam hebben van andere vervoersbedrijven, kunnen vanaf 1 december die kaart in de trein gebruiken. Dat heeft de NS dinsdag bekendgemaakt.

De NS voert het digitale vervoersbewijs stapsgewijs in. Sinds 1 oktober kunnen mensen in de trein gebruikmaken van de zogenoemde anonieme chipkaart, nu volgen de reizigers met een kortingskaart.

Als laatste zijn de mensen met een jaarkaart aan de beurt. Zij stappen in de loop van 2010 over. De papieren treinkaartjes blijven voorlopig nog bestaan.

Saldo

De voordeelurenabonnementen van de NS zijn al voorzien van een chip. Kaarthouders moeten zich eenmalig aanmelden op de site of via de klantenservice om te kunnen reizen op saldo. Ze kunnen dan meteen aangeven of ze eerste of tweede klas willen reizen.

Vervolgens krijgen ze bericht dat ze het reizen op saldo kunnen activeren op hun kaart bij een kaartautomaat of aan de balie.

Voor houders van een kortingskaart geldt een opstaptarief van 10 euro; voor mensen die reizen zonder korting is dat 20 euro.

Trend

Sinds 1 oktober zijn 25.000 treinreizen gemaakt met de chipkaart. ''Dat is boven verwachting'', aldus een woordvoerster van de NS. Het aantal mensen dat de chipkaart gebruikt, loopt geleidelijk op. De NS verwacht dat deze geleidelijke trend doorzet.