ENSCHEDE - Een brede meerderheid van de Enschedese gemeenteraad is voor de komst van een nieuwe Twentse luchthaven bij Enschede. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering.

De raad neemt 14 december een definitief besluit.

De drie grootste raadsfracties PvdA, CDA en VVD vinden een doorstart van de Twentse luchthaven van groot belang voor de regionale economie en het creëren van nieuwe banen.

Exploitant

Wel stelden de fracties vraagtekens bij de geluidscontouren, het gebrek aan een exploitant van de luchthaven en de gevolgen van de recessie voor de exploitatie.

De gemeente Enschede wil allerminst veel gemeenschapsgeld in de luchthaven steken om zodoende haar financiële positie gezond te houden.

Demonstratie

Voorafgaand aan de vergadering demonstreerden naar schatting tweehonderd mensen in Enschede tegen de luchthaven Twente. Onder hen waren ook veel Duitsers uit de grensplaatsen Nordhorn en Bad Bentheim dat op een steenworp afstand ligt van de voormalige vliegbasis Twente.

Tijdens de vergadering maakten zestien vertegenwoordigers gebruik van het inspreekrecht om hun standpunten toe te lichten. Ze hekelden de verwachte overlast, de schade voor natuur en milieu en de verliesgevendheid van de luchthaven tot 2030.