DEN HAAG - Gemotoriseerde steppen, beter bekend als de Segways, mogen toch de weg op zonder kenteken. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) trekt de kentekenplicht in voor bijzondere bromfietsen als de Segway, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Eurlings komt daarmee tegemoet aan de wens van de Kamer. Het scheelt de eigenaren van zo'n step een hoop kosten en moeite als ze geen kenteken moeten aanvragen.

Een ander argument dat hij aanvoert, zijn de kosten voor verzekeraars. Verder is de maatregel niet goed te handhaven.

Dat was dit najaar echter nog de reden om de kentekenplicht in te voeren.

Vergoeding

Eigenaren van een Segway die al een kenteken hebben, moeten dat blijven voeren tot het wetsvoorstel in werking treedt dat een einde maakt aan de kentekenplicht.

Maar ze krijgen alle kosten vergoed die ze hebben gemaakt voor het keuren en het aanvragen van het kenteken. Daarover krijgen ze nog een brief van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Er rijden ongeveer vijfhonderd gekentekende Segways rond, aldus een woordvoerster van Eurlings.

Verzekeringsplaatje

De Segway moet in plaats daarvan wel een verzekeringsplaatje hebben, om toch te kunnen optreden tegen eigenaren die in de fout gaan. De kosten daarvan komen voor rekening van de verzekeraar die ze zou kunnen doorberekenen aan de eigenaar van de step. ''Dat is aan de verzekeraar'', aldus de woordvoerster.