AMSTERDAM - De gedaalde criminaliteit en overlast in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Noord betekent een einde voor het samenscholingsverbod.

Volgens de Volkskrant bevestigen diverse bronnen dat burgemeester Aleid Wolfsen, politie en Openbaar Ministerie dinsdag het formele besluit nemen om het verbod per 1 december op te heffen.

Het samenscholingsverbod werd in september 2007 ingevoerd. In korte tijd was de overlast explosief gestegen. In 2006 nam de criminaliteit en jeugdoverlast met 23 procent toe.

Het bedreigen en beroven van een tv-ploeg van RTL4 was aanleiding voor toenmalig burgemeester Brouwer om het samenscholingsverbod in te stellen.

Tachtig jongeren werd verboden om met meer dan vier jongeren bij elkaar te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat het gezag van de politie in het geding was.

Maatregelen

Maatregelen als straatcoaches, tijdelijk extra inzet van politie en meer voorzieningen voor jongeren droegen bij aan de dalende criminaliteit en vermindering van overlastgevende jeugd.

Het percentage bewoners dat zich onveilig voelt is volgens de gemeente sinds 2006 gedaald van 65 procent naar 48 procent in 2008.

Dit jaar lijkt deze dalende trend zich voort te zetten. Er zouden afgelopen periode slechts vier aanhoudingen zijn verricht vanwege het samenscholingsverbod.