RIJSWIJK - De laatste prikdag voor kinderen en huisgenoten van jonge baby's zaterdag in Drenthe en Flevoland heeft niet tot een grote toeloop van mensen geleid.

Dat meldden de GGD's in die regio's. In Urk meldden zich 27 procent van de 2217 opgeroepen kinderen en huisgenoten en lieten zeventig mensen van buiten Flevoland zich vaccineren.

In Tynaarlo en Beilen kwam driekwart van de opgeroepen personen een prik halen maar kwamen slechts enkelen van buiten de provincie.

Met de vaccinaties in Drenthe en Flevoland eindigde zaterdag de 'prikweek' voor kinderen tussen zes maanden en vijf jaar en huisgenoten van baby's die jonger zijn dan een half jaar.

Injecties

Hoeveel injecties er in totaal zijn uitgedeeld, was dit weekeinde volgens een woordvoerster van de GGD Nederland nog niet bekend. Die cijfers worden in de loop van de week verwacht. Bij elkaar waren afgelopen week een miljoen kinderen en huisgenoten opgeroepen.

Mensen die geen gehoor gaven aan de oproep, bijvoorbeeld omdat zij de week van de vaccinatie met vakantie zijn, hebben pech.

Zij kunnen niet later bij de huisarts terecht voor het vaccin. Wel kunnen zij gewoon meedoen aan de tweede prikronde, die op maandag 14 december begint.

Risicogroepen

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zaterdag dat ruim driekwart van de mensen in de risicogroepen een prik gaat halen of dat nog gaat doen.

Tot de risicogroepen behoren mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen van zes maanden tot en met vier jaar en de huisgenoten van baby's jonger dan een half jaar.