SCHIPHOL - Justitie heeft bij de rechtbank Schiphol opnieuw tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een Schipholmedewerker.

Het Openbaar Ministerie ziet de 38-jarige Omar Z. uit Utrecht als een van de leidinggevenden binnen een drugsorganisatie.

De bende staat deze week terecht voor de smokkel van tientallen kilo's cocaïne uit Zuid-Amerika.

De Utrechter speelde volgens de officier van justitie een belangrijke rol in de bagagekelder van Schiphol. Daar zou hij koffers met drugs van de bagageband hebben gehaald en collega's hebben geronseld om hetzelfde te doen.

Bandje zeventien

De koffers werden aangevoerd door koeriers, die op Schiphol overstapten op vluchten naar andere luchthavens. Op die manier gingen hun koffers via ''bandje zeventien'', waar bagageafhandelaars ze konden pakken.

Het opsporingsteam hing na een tip over de bende camera's op in de bagagekelder. De douane, marechaussee en de FIOD onderschepten honderd kilo cocaïne.

Zware straf

Officier van justitie Patist hekelde het gemak waarmee de bende transporten zou hebben georganiseerd. ''Als er eentje mislukte, stond er een week later weer een transport.''

Hij meende dat de verdachte een zware straf heeft verdiend, ook als afschrikwekkend voorbeeld voor collega's op Schiphol. Bij de man thuis vond het opsporingsteam ruim 63.000 euro. De officier gaat ervan uit dat dit geld met de drugshandel is verdiend.

Kofferzoekers

De verdachte wilde bij de rechtbank niets zeggen. Hij verklaarde bang te zijn voor zichzelf en voor zijn familie als hij iets losliet over de organisatie.

Volgens zijn advocaat heeft de man helemaal geen leidinggevende rol gespeeld en moet zijn straf veel lager uitvallen. ''Hij behoorde slechts tot de kofferzoekers.''

Eerder deze week stonden acht andere verdachten terecht. De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 16 december.