AMSTERDAM - Het aantal diefstallen op scholen in het voortgezet onderwijs is vorig schooljaar met 21 procent gestegen ten opzichte van het schooljaar 2007-2008. Vooral elektronica is een gewild artikel.

Uit leslokalen, kleedkamers en fietsenstallingen verdwenen zaken als mobieltjes, camera's en iPods. Verder zijn het contanten, portemonnees, merkkleding en scooters die ongewild van eigenaar wisselen.

Dat blijkt donderdag uit de jaarlijkse incidentenregistratie IRIS van onderzoeks- en adviesorganisatie DSP-groep.

Agressie

De agressie op scholen nam iets af. 42 procent van de ruim zevenduizend geregistreerde incidenten betrof vechtpartijen, bedreigingen, pesten en mishandeling. Het schooljaar daarvoor ging het om 44 procent. Ondanks deze lichte daling komt agressie tegen personen vaker voor dan diefstal of vernieling.

De meeste vechtpartijen vinden plaats in het leslokaal, op het schoolplein en in de gangen. De aanleiding is meestal een woordenwisseling of meningsverschil. Steeds vaker ontstaan er vechtpartijen tussen leerlingen van verschillende scholen.

Onveilig

Het aantal geregistreerde incidenten is gedaald van 8528 in het schooljaar 2007-2008 naar 7063 vorig jaar. Het aantal scholen dat incidenten heeft gemeld, is daarentegen toegenomen.

Volgens het onderzoeksrapport registreert een groot aantal scholen minder incidenten, maar hoeft dit niet te betekenen dat er minder gebeurt op die scholen. Scholen zouden enquêtemoe zijn en willen niet als onveilige school te boek staan.

''Het is niet verstandig om te blijven ontkennen dat incidenten voorkomen op school. Dit heeft vaak een averechts effect op de veiligheidssituatie'', aldus de DSP-groep in haar analyse.