AMSTERDAM - Iedereen kan in een ziekenhuis zomaar doorlopen naar plekken waar onbevoegden niets te zoeken hebben. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek in opdracht van beveiligingsbureau Trigion.

Undercoverbezoekers liepen door naar de intensive care (ic) en directiekamers en zagen patiëntendossiers onbeheerd liggen.

Directeur Richard Franken van Trigion vraagt zich in de krant af wat er gebeurt als een junk doorloopt naar de ic. "Wie weet welke bacteriën hij bij zich draagt."

Tien van de ruim 120 ziekenhuizen kregen bezoek van de onderzoekers, maar er worden geen mededelingen gedaan over welke ziekenhuizen het waren. Bij een ziekenhuis kon iemand drie keer achter elkaar de ic op lopen.

Zwakke schakel

Het personeel is de zwakke schakel in de beveiliging, concluderen de onderzoekers. Medewerkers realiseren zich volgens Franken niet voldoende dat ook zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en niet alleen de beveiligers en de camera's.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen reageert in de krant dat de zorg eronder lijdt als de beveiliging wordt opgeschroefd. "Je moet een keuze maken tussen goede zorg en beveiliging."