ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen heeft woensdag de rechtbank laten weten de vijf verdachten in de Tano Jansenzaak niet te vervolgen voor het doden van Tano door brandstichting.

De 16-jarige Jansen kwam in de nacht van 21 op 22 juni om het leven door verstikking.

Om hem een lesje te leren, sloten vier van de vijf verdachten in de leeftijd van 17 tot 19 jaar hem op in een zeecontainer die op een verlaten industrieterrein in Apeldoorn stond.

Toen ze enkele uren later de container openden in het bijzijn van een 15-jarig meisje, bleek er brand te hebben gewoed. Het lichaam van de jongen werd enkele dagen later gevonden toen die vijfde verdachte het verhaal opbiechtte aan haar vader die de politie inlichtte.

Nagelaten

Officier van justitie Krol verdacht de vier jongens wel van het opsluiten van Tano en hem opgesloten houden waardoor hij overleed. Het meisje, dat op vrije voeten is, zou net als de vier jongens hebben nagelaten medische hulp in te roepen en moet daarom voorkomen.

In een zogenoemde regiezitting kwamen woensdag alle verdachten even voorbij met hun advocaten om onderzoekswensen aan de rechters voor te leggen. De raadslieden willen nog enkele getuigen horen bij de rechter-commissaris.

De rechtbank zelf wil een deskundige aan de tand voelen over de vraag hoe snel een persoon met 84,5% koolmonoxide in zijn bloed overlijdt en of hij dan nog reanimeerbaar is. Verder is het wachten op de psychiatrische rapporten van de verschillende verdachten.

Een van de drie rechters gaat optreden als rechter-commissaris om daardoor de datum van 16 december te kunnen halen. Dan moet de inhoudelijke behandeling van de zaak voor alle vijf verdachten plaatsvinden.