UTRECHT - Ook tijdens de jaarwisseling moeten ouders geen alcohol geven aan kinderen die jonger zijn dan zestien jaar. Het Trimbos-instituut, gespecialiseerd in verslavingsproblemen, stelt dat in een mediacampagne die deze week begint.

Als ouders hun kind ook maar één glaasje champagne toestaan, geven ze het signaal af dat drank nou eenmaal bij feest en gezelligheid hoort, en dat het niet zo erg is om te schipperen met grenzen voor alcoholgebruik, zegt het instituut.

Volgens het Trimbos-instituut wordt steeds duidelijker hoe schadelijk alcohol is voor de hersenen van jonge mensen. Ook blijkt uit onderzoek dat het helpt om jongeren duidelijke grenzen te stellen over alcoholgebruik.

Vroeger werd vaak gedacht dat verbieden geen zin had omdat kinderen dan alleen maar meer zouden gaan drinken. Nu blijkt dat kinderen die van thuis duidelijke grenzen hebben meegekregen, minder drinken.

'Bingedrinkers'

Het instituut zegt aanwijzingen te hebben dat het alcoholgebruik onder jongeren tot veertien jaar lijkt af te nemen. De 'bingedrinkers', de jongeren die veel (vijf glazen per keer) drinken, blijven echter stug doorgaan met hun gewoontes.

Het Trimbos-instituut heeft chef-kok Pierre Wind ingeschakeld voor een campagne om jongeren aan 'happy drinks', hippe alcoholvrije drankjes, te krijgen.