AMSTERDAM - De reis van twaalf kansarme jongeren uit het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes naar New York gaat door. Dinsdagavond is tijdens een vergadering van stadsdeelraad een motie van de VVD en D66, die tegen het plan zijn, verworpen.

Hierdoor mogen twaalf jongeren die zich goed hebben gedragen op werkstage op het schip de Halve Maen op de rivier de Hudson.

Het plan van het stadsdeel stuitte op felle weerstand van de oppositiepartijen D66 en VVD. D66-fractievoorzitter Shanta Singh liet weten de reis veel te kostbaar is. Met het project is een bedrag van 25 duizend euro gemoeid.

De VVD was zo verontwaardigd dat tegen het einde van de vergadering een motie van afkeuring tegen het deelraadbestuur werd ingediend. Deze werd niet gesteund door andere partijen.

Stuitend

De VVD noemt het 'stuitend' dat coalitiepartijen PvdA en GroenLinks vasthouden aan het project 'ondanks alle reacties van bewoners en uit het land'. De liberalen vinden het plan bovendien 'regelrechte discriminatie', omdat de reis alleen bestemd is voor jongens.

De PvdA sprak van een 'onorthodox project' dat goed past in het jongerenbeleid.