SCHIPHOL - Justitie heeft dinsdag bij de rechtbank op Schiphol zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de 38-jarige Vivian P. uit Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van betrokkenheid bij omvangrijke drugssmokkel via de luchthaven Schiphol, waarbij een groot aantal Schiphol-medewerkers zouden zijn betrokken.

Zij werkte zelf niet op Schiphol, maar zou opdrachtgever zijn geweest van diverse cocaïnetransporten en een leidinggevende rol hebben gespeeld.

Drugskoeriers

De bende maakte gebruik van drugskoeriers, die reisden vanuit Zuid-Amerika. Zij maakten een overstap op Schiphol naar een andere luchthaven in Europa.

Schipholmedewerkers in de bagagekelder onderschepten koffers van de betrokken koeriers. De drugsorganisatie heeft volgens justitie tientallen kilo's cocaïne met een straatwaarde van miljoenen euro's gesmokkeld.

Huilen

Vivian P. ontkende huilend alle beschuldigingen aan haar adres. ''Ik ben erbij gelapt door mensen van wie ik dacht dat het vrienden waren. Ik heb hier niets mee te maken.''

De Amsterdamse van Nigeriaanse afkomst was bevriend met hoofdverdachte Mohammed R. Deze man hoorde maandag tien jaar cel tegen zich eisen.

De vrouw zou R. informatie hebben doorgegeven over verschillende drugstransporten. Ook zou ze voorbereidingen hebben getroffen voor diverse drugstransporten en deel uit hebben gemaakt van de criminele organisatie, die zich met de drugssmokkel bezighield.

Bewijs

Officier van justitie Patist vindt dat er genoeg bewijs is tegen de vrouw. Zij had volgens hem contact met de mensen in Zuid-Amerika, die de drugslijn vanaf die kant van de oceaan onderhielden.

Hij vond het kwalijk dat de vrouw samen met Mohammed R. er niet voor terugdeinsde drugskoeriers die de luchthaven al hadden verlaten, in handen van justitie te spelen.

Dit zou het tweetal hebben gedaan om aan de drugsorganisatie te kunnen bewijzen dat ze de drugs niet hadden gestolen, maar dat de bewuste koerier was aangehouden en de drugs waren onderschept.

Verdachten

De rechtbank op Schiphol behandelt deze week de zaken tegen in totaal negen verdachten. De douane heeft in totaal 100 kilo cocaïne in deze zaak onderschept. De uitspraak is op 16 december.