UTRECHT - Het overgrote deel van de mensen die een oproep hadden gekregen om dinsdag de griepprik te krijgen, heeft daaraan gehoor gegeven. Dat blijkt uit een schatting van de GGD.

Op de tweede prikdag van de grote vaccinatieoperatie liet volgens de GGD tussen de 60 en 80 procent van de kinderen zich inenten tegen de Mexicaanse griep. Een dag eerder was dat beeld hetzelfde.

Enkele regio's springen er uit. Zo zag Gilze-Rijen zelfs meer mensen langskomen dan waren opgeroepen.

Waarschijnlijk kozen honderden bewoners van een nabijgelegen wijk van Tilburg en omliggende gemeentes voor de sporthal in de Brabantse plaats.

De extra vraag leverde geen problemen op. De GGD beschikte over voldoende vaccins en er waren geen lange wachtrijen.

Drenthe

De gemeente Noordenveld in Drenthe kwam met een opkomst van 86 procent boven het landelijk gemiddelde uit. In Woerden kwamen de inwoners al vroeg opdagen. Aanvankelijk lag het percentage op 95, maar uiteindelijk werd dat dinsdag 78 procent.

De opkomst in de stad Utrecht viel in tegenstelling tot een dag eerder tegen. De GGD heeft er geen verklaring voor. Amsterdam telde juist meer mensen dan een dag eerder.

De hoofdstad besloot nog een dag langer te prikken. De woensdagmiddag is al helemaal volgepland, maar ook 's ochtends kunnen mensen die eerder niet in de gelegenheid waren, binnen komen lopen.

Netjes

Het valt de GGD in de regio IJsselland op dat mensen netjes verschijnen op de tijden waarop ze zijn opgeroepen. Op de priklocatie in Raalte vormde zich rond 08.30 uur al een rij van mensen die pas een half uur later terecht konden.

Twente is tevreden over de opkomst van bijna 80 procent. ''Positief is verder dat niemand onwel is geworden. Uit voorzorg hadden we ambulancepersoneel achter de hand, maar dat hoefde niet in actie te komen'', aldus een woordvoerder.

Ook diverse andere regio's waren blij met de opkomstcijfers. Zo verwacht de GGD Zaanstreek Waterland uit te komen op een hoge opkomst, omdat na twee dagen al meer dan de helft van de mensen is gevaccineerd.

Inenten

Op diverse plekken in Nederland kunnen nog de hele week kinderen van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van jonge baby's worden ingeënt.

Mensen uit deze doelgroep die geen gehoor kunnen geven aan de oproep, bijvoorbeeld omdat zij de week van de vaccinatie met vakantie zijn, hebben pech.

In december volgt de tweede vaccinatieronde voor de ruim één miljoen kinderen, ouders, broertjes en zusjes.