AMSTERDAM - Nevzat K., de man die wordt verdacht van de moord op crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas, is eerder veroordeeld wegens moord. Hij zou in zijn thuisland Turkije iemand hebben neergeschoten.

Tijdens een zogeheten pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam bleek dinsdag dat K. is gevlucht uit een gevangenenkamp.

Volgens het Openbaar Ministerie had hij nog twee jaar straf moeten uitzitten, zo hebben de Turkse autoriteiten bevestigd. Hij verbleef illegaal in Nederland.

Bezwaar

De rechtbank bepaalde dinsdag dat de verdachte langer in de cel moet blijven. Zijn advocaat vroeg om vrijlating van K wegens onvoldoende bewijs. Het OM tekende hier bezwaar tegen aan. Volgens de officier van justitie roepen K's verklaringen nog veel vragen op.

De 32-jarige Çakmakçi-Erbas werd op 10 augustus neergestoken voor de deur van haar kinderdagverblijf Moeders Schoot in Amsterdam-West. Volgens justitie heeft de verdachte het slachtoffer zeker twintig keer gestoken in romp en armen.

Snor

De 41-jarige K. zou volgens het OM op de bewuste dag in de buurt van de plek van de moord zijn geweest. Dat heeft hij ook zelf verklaard. Hij had zijn snor en zijn haar kort geschoren en zou zijn gelaat donkerder hebben gemaakt, volgens justitie om herkenning te voorkomen.

Ook zou de verdachte die avond door getuigen in meerdere cafés in de buurt zijn gezien, volgens een verklaring zelfs met bebloede handen. Hij zou hebben verteld dat hij een vrouw had vermoord en om hulp hebben gevraagd.

Zelf ontkent hij alles en zegt dat hij in een koffiehuis hoorde dat de crèchehoudster was vermoord. Daarna zou hij naar eigen zeggen enkele dagen thuis hebben getreurd.

Verklaringen

De politie arresteerde K. op 26 augustus. Volgens zijn advocaat hebben de getuigen de man herkend aan de hand van slechts een foto, die al eerder in de media was verschenen. Hij meende dat deze verklaringen dan ook niet als bewijs mogen worden gebruikt.

Volgens justitie waren niet voldoende recente foto's voor handen. De officier zei dat met terughoudendheid wordt gekeken naar de herkenning.

Affaire

K. is niet de enige verdachte in deze zaak. Het OM verdenkt een 31-jarige vrouw ervan dat zij K. zou hebben aangezet tot het misdrijf omdat de crèchehoudster een affaire zou hebben gehad met haar man.

De vrouw, die alle betrokkenheid ontkent, is inmiddels weer op vrije voeten. Ze blijft wel verdachte. Overigens benadrukte de officier van justitie dat ze alle motieven nog openhoudt.