ROTTERDAM - Over vijf jaar kent Rotterdam geen onveilige en probleemwijken meer en voelt 80 procent van de bewoners zich veilig in de eigen buurt. Dat is het doel van een dinsdag gepresenteerd veiligheidsactieprogramma, waarvoor 112 miljoen euro is gereserveerd.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil Rotterdammers actiever betrekken bij de veiligheid in eigen buurt.

''De ogen en oren van de burgers zien meer dan camera's en surveillerende agenten.'' Momenteel telt Rotterdam een wijk die als onveilig wordt geafficheerd (Oude Westen) en drie probleemwijken (Tarwewijk, Hillesluis en Nieuwe Westen).

Park

Tijdens een wandeling op zaterdagavond constateerde Aboutaleb dat in ''een fantastisch park met mooie wandelpaden'' in Hillesluis geen verlichting was aangebracht. ''Bizar'', kwalificeerde hij de situatie.

Drugs en alcohol

Aboutaleb heeft zich voorgenomen coffeeshops tien keer per jaar te controleren. De politie gaat bij geweldsincidenten registreren of er sprake is van drugs- en alcoholgebruik. In opdracht van de gemeente onderzoekt een extern bureau in hoeverre geweld het gevolg is van het gebruik van drugs en alcohol.

Als het gaat om huiselijk geweld, moet in 2014 voor 80 procent van de gevallen een aanpak (hulp of therapie) volgen voor slachtoffers en daders.

Verder wil Rotterdam het aantal geweldsincidenten tegen overheidsmedewerkers met een kwart terugdringen en zullen de betrokken 'ondernemers' voortaan opdraaien voor de kosten van de ontmanteling van een hennepkwekerij.