DEN HAAG - Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) doet aangifte tegen de verspreiders van een huis-aan-huis folder die mensen adviseert het burgerservicenummer (BSN) op de linkerarm te laten tatoeëren.

De folder is afkomstig van een organisatie die zich Het Nieuwe Rijk noemt met het logo dat lijkt op het officiele logo van het Rijk.

De folder meldt dat mensen op vertoon van hun reisdocumenten de tatoeage gratis kunnen laten aanbrengen. De lezer wordt doorverwezen naar de gemeente voor meer informatie.

Bijleveld neemt afstand van de brochure. Zij noemt de inhoud smakeloos omdat deze associaties oproept met de Holocaust. Ze hoopt dat mensen beseffen dat de folder niet van de rijksoverheid afkomstig is en zich niet op het verkeerde been laten zetten. 

Privacywetgeving

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) ontving dinsdag meerdere klachten over de folder. Volgens een woordvoerster van het CIDI leidt de folder tot boze en bange reacties. Bovendien blijkt uit telefoontjes die de organisatie krijgt dat de folder erg geloofwaardig overkomt, aldus de zegsvrouw.

Bij hoeveel mensen de folder precies in de bus is gevallen is niet bekend. Volgens het ministerie is de brochure voor zover bekend in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag verspreid.

Volgens de woordvoerster roept de brochure associaties op met de Holocaust. Ze noemde hem in een reactie ''smakeloos en misleidend'' en hoopt dat mensen beseffen dat de folder niet van de rijksoverheid afkomstig is. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) doet aangifte tegen de verspreiders van de folder.

Protest

De folder blijkt afkomstig van het 'burgerinitiatief 2 Plus 2 Makes 4', dat op zijn website zegt te willen protesteren tegen de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. Het kabinet wil zo'n database aanleggen met daarin de vingerafdrukken die worden verzameld bij de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitsbewijs.

Sinds september moeten aanvragers van zo'n document hun vingerafdrukken laten afnemen. Die maatregel moet fraude met paspoorten bemoeilijken. De opslag van de gegevens in een centraal bestand is volgens de actievoerders in strijd met Nederlandse en Europese privacywetgeving.

Het initiatief wordt blijkens de website ondersteund door onder ander regisseur Martin Koolhoven, muzikant Bob Fosko, cabaretier Jeroen van Merwijk en tattoeerder Henk Schiffmacher.