AMSTERDAM - De rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM) hebben geen staatsgeheime documenten van de inlichtingendienst AIVD gevonden bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf.

Dat meldden het Openbaar Ministerie in Den Haag en haar advocaat Victor Koppe dinsdag.

Zowel de papieren die thuis bij haar in beslag zijn genomen, als de bestanden op de ingenomen computers bevatten volgens Koppe geen staatsgeheimen. Omdat de verslaggeefster verdachte is in de zogenoemde 'lekzaak', heeft Koppe het OM inmiddels verzocht de vervolging van Van der Graaf te stoppen.

Lekken

Justitie verdenkt een medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en haar partner van het lekken van staatsgeheime informatie aan de verslaggeefster. Op basis daarvan publiceerde ze volgens het OM onder meer het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart in haar krant.

De Telegraaf schreef dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog in Irak door 'klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten' te hebben overgenomen.

Verdacht

Volgens een woordvoerster van het OM blijft de journaliste voorlopig nog wel verdachte. Aan het einde van dit jaar wordt besloten of Van der Graaf definitief wordt vervolgd of dat daar alsnog van wordt afgezien.

De zaak lijkt moeizaam te verlopen voor justitie. Behalve dat er geen staatsgeheimen zijn gevonden, werd begin november duidelijk dat er een onderzoek loopt naar de mogelijk onrechtmatige en intimiderende manier van verhoren van één van de verdachten, de partner van de AIVD-medewerkster.

Intimiderend

Zijn advocaat, Derk van den Elzen, liet toen weten dat de betrokken rijksrechercheurs zijn cliënt hebben onderworpen aan ontoelaatbare, intimiderende ondervragingen. De verhoorders hebben onder meer pistoolbewegingen met hun hand gemaakt en zonder aanleiding over martelmethoden gesproken.

Die intimidaties hebben de rechercheurs uit de verslagen gehouden, aldus Van den Elzen. Hij heeft inmiddels een geluidsopname van één van de verhoren gehoord, waarin de intimidaties wel naar voren komen.

Tuinkabouter

''De ondervragers hebben ook regelmatig met hun vuist op tafel geslagen dat het zo echt niet langer kon. Verder hebben ze mijn cliënt uitgescholden voor tuinkabouter, autist en egoïst."

"Ze werden steeds gefrustreerder gedurende het verhoor en dat kwam kennelijk door gebrek aan gewenst resultaat.''

Toegeven

De advocaat stelt dat zijn cliënt heeft gezegd dat de intimiderende wijze van verhoren bij verschillende ondervragingen is toegepast. ''De officier van justitie heeft toegegeven dat er dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen.''