LELYSTAD - De jongens van twaalf en dertien die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Dirk Post, zijn dinsdag naar huis gestuurd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad.

De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de oudste verdachte (15) in de Urker moordzaak met twee weken verlengd. Dat heeft de rechtbank dinsdag laten weten.

De ernst van de zaak van de moord op de 14-jarige Dirk Post en het feit dat het onderzoek naar dit misdrijf nog volop loopt, zijn de belangrijkste redenen voor het langer vasthouden van de verdachte. De jongen zit in een jeugdinrichting opgesloten.

Thuis

Maandag nog vond de officier van justitie dat de andere twee drie dagen langer vastgehouden moesten worden om uit te zoeken hoe groot hun mogelijke aandeel in het misdrijf is geweest.

Het tweetal is niet vrijgelaten. Ze blijven in voorrarrest, maar mogen dat thuis uitzitten. In verband met hun leeftijd acht het OM het beter dat ze bij hun ouders zitten, dan in de cel, aldus een woordvoerster.

De twee moeten zich wel beschikbaar houden voor het onderzoek.

Begraven

Een derde verdachte, een 15-jarige jongen, zit nog wel vast. Hij wordt dinsdagochtend aan de rechter-commissaris voorgeleid.

Dirk Post werd woensdag dood gevonden in het Urkerbos. Hij wordt dinsdag begraven. In het dorp wordt later dinsdag een stille tocht gehouden.

Begrafenis Dirk Post