DE BILT - Het weer was onstuimig maandag. In het hele land vielen in de middag en avond fikse buien, nadat in de ochtend regen over het land was getrokken.

Het midden en het zuiden hadden ook nog eens last van zware windstoten en aan de kust van Zuid-Holland en Zeeland stormde het enige tijd. Het hoogtepunt van de storm met windkracht 9 lag aan het einde van de middag en het begin van de avond, aldus het KNMI.

Uitzonderlijk was dat de windstoten ook ver in het binnenland voorkwamen. In de middag werden zelfs in Zuid-Limburg windstoten van 90 kilometer per uur gemeten. Elders bereikten de windstoten snelheden van 100 kilometer per uur of zelfs meer.

Overlast

De zware buien zorgden voor flink wat overlast. In korte tijd viel er lokaal veel regen. Het midden en zuiden van het land hadden daarbij ook nog te kampen met de combinatie van buien, onweer en zware windstoten. In het noorden was er veel minder wind.

De (onweers-)buien trokken in de loop van maandagavond over de oostelijke helft van het land naar Duitsland. Een straalstroom stuurt de ene storing na de andere naar ons toe. Deze windband ligt op ongeveer tien kilometer hoogte in de atmosfeer.

Storing

Dinsdag trekt er een nieuwe storing van zuidwest naar noordoost over Nederland. Deze zorgt voor veel bewolking en af en toe regen of motregen. Het blijft flink waaien, maar de temperatuur valt mee.

De wind blijft de hele week stevig doorwaaien en neemt donderdag nog iets in sterkte toe. Het wordt vanaf dan ook minder zacht, maar echte winterkou is nog ver weg. De temperaturen gaan naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Zacht

Het was in de tweede periode van tien dagen van november uitzonderlijk zacht. Temperaturen van 15 tot 17 graden met veel zon komen zo laat in de herfst weinig voor, aldus het KNMI.

Het was gemiddeld 10,8 graden in De Bilt tegen 6,1 graden normaal. Het was daarmee de op een na zachtste sinds tenminste 1901. Alleen midden november 1994 was het nog zachter.