URK - Hoewel in de media verschillende scenario's de ronde doen over de gewelddadige dood van de 14-jarige Dirk Post uit Urk, is de politie er nog niet uit waarom de jongen moest sterven.

Dat werd maandag duidelijk nadat justitie had gereageerd op het verhaal als zou de Urker scholier het slachtoffer zou zijn van een crime passionnel. ''We zijn er nog druk mee bezig om uit te zoeken wat er precies is gebeurd'', liet het Openbaar Ministerie weten.

Dirk Post werd vorige week woensdag gevonden in het Urker bos. Hij was door geweld om het leven gebracht. De jongen was sinds dinsdagmiddag niet meer thuis geweest.

Schok

Zijn ouders alarmeerden de politie. De politie hield in het weekeinde drie jongens aan die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Post. De moordzaak en de aanhouding van drie dorpsgenoten hebben tot een schok geleid op Urk.

De verdachten zijn drie jongens van 12, 13 en 15 jaar oud. De twee jongsten zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie heeft besloten de twee voorlopig nog drie dagen vast te houden.

Voorgeleid

De 15-jarige wordt dinsdag voorgeleid. Als het het aan het OM ligt, blijft hij nog veertien dagen in hechtenis. Later deze week besluit justitie of de 12- en 13-jarige nog langer blijven vastzitten. De komende drie dagen zoekt de aanklager uit welk aandeel de twee hadden in de misdaad.

Het slachtoffer wordt dinsdagochtend in Urk begraven. Voorafgaand aan de begrafenis vindt een rouwdienst plaats in hervormde kerk De Ark. Zowel de teraardebestelling als de dienst zijn besloten.

Respect

De familie wil er geen pers bij. Burgemeester Jaap Kroon zei te begrijpen dat de gebeurtenissen als ingrijpend worden ervaren en dat er ook sprake is van maatschappelijke impact.

''Dat neemt niet weg dat er ook nadrukkelijk respect dient te zijn voor de wensen en de privacy van de familie van Dirk Post. Wat de familie door moet maken is onbeschrijfelijk'', aldus de burgemeester.

Herdenkingsbijeenkomst

Het Emelwerda College waar Dirk Post op school zat heeft maandagmiddag een besloten herdenkingsbijeenkomst gehouden. Om leerlingen de kans te geven de laatste eer aan Dirk Post te bewijzen, zet de school dinsdag een bus in voor de begrafenis.

De dood van Dirk Post heeft een enorme schok teweeggebracht, aldus rector Jan Frankema. ''Iedereen is er echt van ontdaan.''

Tocht

Dinsdagavond heeft op initiatief van vrienden van Post een stille tocht plaats in Urk. De tocht begint om 19.00 uur bij de Frits Bode basisschool, waar Dirk op heeft gezeten en eindigt bij het gemeentehuis. Burgemeester Kroon en andere bestuurders lopen mee.