UTRECHT - Van de mensen die maandag een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep moesten halen, is volgens GGD Nederland tot nu toe 60 tot 80 procent komen opdagen.

GGD Nederland spreekt van een positieve start op de eerste vaccinatiedag.

''We verwachten dat het percentage de komende dagen nog wel naar boven wordt bijgesteld. In veel regio's wordt immers nog tot maandagavond acht uur doorgeprikt. Bovendien is dinsdag de tweede vaccinatiedag'', aldus een woordvoerster van GGD Nederland.

De gemiddelde wachttijd voor de kinderen en ouders was maandag een kwartier. ''Daar zijn we tevreden over.''

De cijfers zijn afkomstig uit zestien GGD-regio's. Nederland telt er 28. De andere regio's hadden het opkomstpercentage nog niet berekend of beginnen pas later deze week met de prikactie. Een goede vergelijking met andere massale vaccinaties is volgens de woordvoerster nog niet te maken.

Boven verwachting

Directeur Laurent de Vries van GGD Nederland noemt de opkomst ''boven verwachting hoog''. Alles liep volgens de draaiboeken die deze zomer gereed zijn gemaakt.

''We hebben geen grote problemen meegemaakt en het slechte weer bleek ook geen belemmering voor de mensen om te komen'', aldus De Vries.

Door de discussie in de media en op internet over de vaccinatie had de opkomst ook wel eens kunnen tegenvallen, erkent De Vries.

Verscheidene mensen en organisaties vertrouwden vooral het vaccin niet. ''Dan zie je toch maar weer dat Nederland uiteindelijk een nuchter volkje is'', zegt De Vries. Uiteindelijk wordt deze week op 237 locaties geprikt.

Prikactie