AMSTERDAM - Een van de hoofdverdachten in het proces tegen een vermeende bende loverboys en pooiers houdt zijn kaken op elkaar.

Murat O. (23) beriep zich maandag voor de rechtbank op Amsterdam op zijn zwijgrecht. Dat gebeurde op de eerste dag van de strafzaak, die enkele weken gaat duren.

In totaal moeten zes mannen zich voor de rechter verantwoorden. Zij zouden circa twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Bedreigd

De verdachten zouden de vrouwen mentaal onder druk hebben gezet of hen hebben bedreigd, al dan niet voordat ze hen zouden hebben ingepalmd of een relatie met hen zouden zijn begonnen. In enkele gevallen zou ook geweld zijn gebruikt of zouden vrouwen zijn verkracht.

Justitie ziet drie van de mannen als hoofdverdachten: Murat O., zijn broer Megmet O. (28) en Youssef O. (38). De anderen zouden handlangers zijn.

Vrijwillig

Tijdens de zitting bleek dat veel van de vermeende slachtoffers bij de politie hebben verklaard dat ze vrijwillig in de prostitutie werkten. Sommigen stelden dat ze nooit geld hoefden af te staan.

Anderen zeiden dat ze wel inkomsten afstonden, maar dat de desbetreffende verdachte dat zou bewaren voor hun gezamenlijke toekomst.

Borstvergroting

In sommige gevallen hebben familieleden of bekenden van een vermeend slachtoffer echter verklaard dat er wel degelijk iets niet in de haak was.

Een vrouw stelde dat Murat O. erop tegen was dat ze een borstvergroting zou nemen. Hij ging echter wel met haar mee naar de plastische chirurg.

Geld

Justitie stelt dat de verdachten grote sommen geld verdienden met hun activiteiten. Murat O. alleen al zou meer dan 1 miljoen euro hebben opgestreken, zo bleek tijdens de zitting. Dat geld zou onder meer via het autobedrijf van de broers O. zijn witgewassen.

Drie van de verdachten zijn overigens alweer op vrije voeten. De rechtbank besloot eerder dat er niet genoeg reden was om hen in voorlopige hechtenis te houden.