DEN HAAG - De politie heeft vorige week drie mannen aangehouden op verdenking van het op grote schaal importeren en verhandelen van illegaal vuurwerk.

Eind oktober werd in verband met deze zaak al ruim 90.000 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) stelt maandag dat de drie een criminele organisatie vormden, om hun omvangrijke illegale handel vorm te geven.

De rechtbank in Lelystad heeft het voorarrest van de drie verdachten inmiddels twee weken verlengd, laat het OM weten. Het gaat om een 65-jarige man uit Almere en twee mannen (29 en 64) uit Diemen.

China

Justitie vermoedt dat de verdachten het zware vuurwerk dat in Nederland illegaal is, uit China importeerden en via Duitsland naar Nederland transporteerden om het hier aan particulieren te verkopen.

''Alle verdachten zijn bekend met de legale vuurwerkhandel en weten dus van de gevaren van vuurwerk'', aldus het OM.

Flowerbeds

Bij het in beslag genomen materiaal zitten onder meer zogenoemde flowerbeds van ongeveer vijftig kilo per stuk, Chinese rollen en nitraatklappers. Een deel van dit vuurwerk is van de zwaarste gevaarcategorie en is massa-explosief, zegt het functioneel parket.

''Dat wil zeggen dat als één stuk ontbrandt, de hele partij meegenomen wordt en in één keer kan ontploffen. Dit professionele vuurwerk mag niet zonder speciale transportvoorzieningen worden vervoerd.''

Onveilig vervoer

Volgens het OM vervoerden de verdachten het vuurwerk ook nog op een onveilige manier. Tevens was de loods in Hoofddorp waar ruim 30.000 kilo was opgeslagen, niet geschikt voor de opslag van vuurwerk.

Daarbij komt nog dat er woningen in de nabijheid van de loods staan. Het onderzoek naar deze zaak is nog steeds in volle gang.