EINDHOVEN - De 61-jarige pedoseksueel Sytze van der V. uit Eindhoven is maandagochtend ook uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug gezet.

Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente, naar aanleiding van een bericht hierover op de website van De Volkskrant.

Burgemeester Frits Naafs heeft de man een vestigingsverbod opgelegd omdat volgens de reclassering de kans op recidive erg groot zou zijn, zo meldt de woordvoerster.

Van der V. woonde tijdelijk in de gemeente.

Het stadsverbod dat de gemeente Eindhoven eerder aan de pedoseksueel oplegde, werd in oktober afgewezen door de bestuursrechter. De gemeente Utrechtse Heuvelrug denkt volledig in haar recht te staan.

Rellen

''Het verbod heeft in dit geval een heel andere basis. In Eindhoven waren ze bang voor rellen en de veiligheid van de man zelf. Wij zijn juist bang dat de man terugvalt in zijn oude patroon'', aldus de zegsvrouw.

Van der V. klopte bij het Riagg in Amersfoort aan voor hulp. Volgens het Riagg is het een normale gang van zaken om bij een directe vraag voor maatschappelijk opvang een burgemeester in te schakelen.

''Deze verzoeken zijn overigens op één hand te tellen en meestal verloopt de afhandeling van zo'n verzoek dan vlekkeloos'', zegt een woordvoerder. Of het Riagg of burgemeester Naafs is aangeslagen op de naam Van der V. kan het Riagg niet zeggen.

Vrij

De Eindhovense pedoseksueel was veroordeeld tot drie jaar celstraf en vijf jaar reclasseringstoezicht. Hij kwam na 27 maanden vrij in september, terwijl zijn verzoek tot cassatie nog niet was afgehandeld.

Toezicht van reclassering kan pas ingaan als dat verzoek is behandeld.

De gemeente Eindhoven laat desgevraagd weten dat er contact is geweest met de gemeente Utrechtse Heuvelrug over Van der V. De woordvoerder van burgemeester Rob van Gijzel benadrukt dat het nieuwe vestigingsverbod de volledig eigen beslissing van Naafs is.

Van Gijzel is samen met de reclassering en de geestelijke gezondheidszorg nog in gesprek met de pedofiel en zijn advocaten over passende (nacht)opvang in Eindhoven met toezicht, begeleiding en behandeling.