AMSTERDAM - De eerste onderdelen van de tunnelboor voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam worden maandagavond ingehesen.

Naar verwachting neemt de opbouw ongeveer 26 nachten in beslag, liet een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn weten.

De boor, die speciaal voor de Amsterdamse metrolijn is ontwikkeld, meet maar liefst 85 meter. De onderdelen worden vanuit Schiedam over de weg en over het water naar de hoofdstad vervoerd.

Het inhijsen in de startschacht op het Damrak gebeurt alleen 's nachts omdat er dan geen tramverkeer is. Het proces kan in principe alleen vertraging oplopen als het stormt, aldus de zegsman. Zoals gepland, kan het boren waarschijnlijk in maart beginnen.

Belangrijke fase

Door de komst van de boor, begint volgens de woordvoerder een ''heel belangrijke fase'' voor de Noord-Zuidlijn. ''We kunnen niet wachten tot we kunnen beginnen met boren.''

De verwachting is dat de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden, in 2017 klaar is. De aanleg heeft al veel vertraging opgelopen. In eerste instantie zou de metro in 2011 gaan rijden.