UTRECHT - Ouders lijken massaal gehoor te geven aan de oproep hun kinderen te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep.

 ''Het is inmiddels aardig druk aan het worden op de verschillende locaties in het land'', zegt een woordvoerster van GGD Nederland.

In Amsterdam worden vanaf maandag 64.000 mensen geprikt op één locatie in de Rai. Daar kwam de drukte al vroeg op gang.

''We zijn om negen uur begonnen en sindsdien is er een constante stroom aan mensen'', aldus een woordvoerder van de GGD Amsterdam. Wegens de verwachte verkeersproblemen kwamen veel mensen met het openbaar vervoer.

Volgens de zegsman laten veel kinderen wel een traantje als ze de prik krijgen, maar valt het nog mee met het kabaal in de enorme Europahal van de Rai.

Ballonnen

Om het voor kinderen aangenamer te maken, is de ruimte versierd met ballonnen en zingen entertainers speciale liedjes over de griep en over prikken. Na afloop krijgen ze een vlaggetje mee naar huis.

De GGD heeft enkele priktafels apart gezet voor kinderen die heel bang zijn. Die krijgen extra aandacht en kunnen terecht in een afgezonderde ruimte.

Eén plek

De keuze om voor de regio Amsterdam op een plek in te enten, heeft volgens de woordvoerder te maken met het krappe tijdbestek dat er was om alles te regelen. ''We hadden twee weken de tijd en wilden er zeker van zijn dan iedereen gevaccineerd kan worden.''

Een locatie heeft ook zijn nadelen, erkent hij. ''Mensen moeten meer inspanningen verrichten om naar de Rai te komen.''

De gezondheidsdienst heeft met vervoersbedrijven in de regio geregeld dat er extra trams en bussen rijden. Ze adviseert iedereen dan ook dringend met het openbaar vervoer te komen. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB vraagt verder de kinderwagen thuis te laten, omdat daarvoor weinig plek is in tram en bus.

Priktafels

In de provincie Groningen was het al vroeg druk op de locaties Veendam en Leek. Om de lange rijen snel weg te werken, plaatste de GGD extra priktafels. In de regio Groningen worden maandag 7400 kinderen en huisgenoten van baby's verwacht voor een vaccinatie.

In Almelo stonden mensen al om acht uur in de rij, terwijl de priklocaties pas een half uur later openging. Een woordvoerster zegt dat de wachtrij even later snel was weggewerkt. Per uur worden ruim vijfhonderd mensen ingeënt.

Almelo bijt in Twente het spits af. In totaal worden deze week in deze regio ruim 40.000 mensen opgeroepen.

Verontruste telefoontjes

Bij de GGD Gelre-IJssel regende het de afgelopen dagen verontruste telefoontjes. ''Door een fout bij het RIVM kregen veel mensen een oproep om zich te laten vaccineren bij Rotterdam Rijnmond'', aldus woordvoerster Erna de Vries.

Maandagochtend liep alles echter op rolletjes. De regio telt 21 gemeenten, waaronder Apeldoorn, Deventer, Doetinchem en Winterswijk. In totaal zijn 54.500 oproepen verstuurd.

Risicogroepen

In Nederland worden deze week, maar vooral maandag en dinsdag ruim 1 miljoen mensen geprikt. Het gaat in totaal om 830.000 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden.

De andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen een oproep via de huisarts en worden daar gevaccineerd.

Prikactie