AMSTERDAM - De hoofdverdachte van de moord op Dirk Post ontkent betrokken te zijn bij de dood van de Urkse tiener. De familie van de 15-jarige verdachte zegt dat hij zondag heeft aangegeven onschuldig te zijn, schrijft De Telegraaf maandag.

De jongen en de twee andere verdachten zijn zondag verhoord.

De familie van de hoofdverdachte verwacht dat hij maandag wordt vrijgelaten. "Wat we van Jaap hebben meegekregen, is dat de politie helemaal niks tegen hem heeft."

Zondag schreef De Telegraaf dat het motief voor de moord een ruzie over een meisje zou zijn. De verdachte en de 14-jarige Dirk Post zouden allebei een oogje hebben gehad op hetzelfde meisje.

De hoofdverdachte zou hebben aangegeven dat hij zijn rivaal ging vermoorden toen die met het meisje was uitgegaan.

Dirk Post werd woensdag verminkt aangetroffen in het Urkerbos. Hij zou zijn bewerkt met een honkbalknuppel.

Volwassene

Als de hoofdverdachte wel iets met de moord te maken heeft, moet hij volgens het Burgercomité tegen Onrecht als een volwassene worden bestraft, meldt Sp!ts.

''Kinderen plegen op steeds jongere leeftijd steeds ernstigere misdaden'', zegt medeoprichter Joost Eerdmans. ''Wij vinden: wie een volwassen daad pleegt, moet als volwassenen berecht worden.''

Stille tocht

Burgemeester Jaap Kroon van Urk heeft toestemming gegeven voor een stille tocht voor de 14-jarige Post

De tocht begint dinsdag om 17.00 uur, aldus Kroon maandagochtend op Radio 1. Vrienden van Post namen het initiatief voor de tocht.

Ze wilden die aanvankelijk al maandag houden, maar stelden de tocht uit na overleg met de familie van het slachtoffer.

Rouwdienst

Dirk Post wordt dinsdagochtend begraven in zijn woonplaats. Voorafgaand aan de begrafenis wordt vanaf half elf een rouwdienst gehouden in de Hervormde Kerk De Ark.

De dienst en de begrafenis vinden in beslotenheid plaats. ''Het is het uitdrukkelijke verzoek van de familie aan de pers om niet aanwezig te zijn. Ze heeft genoeg aan zichzelf en stelt cameraploegen en journalisten echt niet op prijs'', aldus een woordvoerder van de gemeente.