DEN HAAG - Lastpakken die een gebieds- of contactverbod negeren, moeten straks minimaal drie dagen de cel in.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag voor advies naar betrokken instanties heeft gestuurd.

Daarin regelt hij dat rechters naast een geld-, taak- of gevangenisstraf een gebiedsverbod, meldplicht of contactverbod mogen opleggen aan mensen die herhaaldelijk of in een groep overlast veroorzaken.

Daardoor kunnen lastpakken langer uit buurten worden geweerd.

Aparte maatregel

De aparte maatregel zoals een gebiedsverbod duurt maximaal twee jaar en kan direct ingaan als de rechter uitspraak heeft gedaan.

Een overlastgever die zo'n verbod aan z'n broek krijgt, mag niet in of bij bepaalde gebouwen of in een gedeelte van een wijk komen. Ook kan het verbod gelden voor bepaalde tijdstippen en dagen.

Contactverbod

Bij een contactverbod mag iemand geen contact hebben met bepaalde mensen of instellingen. De rechter mag zo'n verbod alleen opleggen in zwaardere gevallen, omdat de maatregel ingrijpt in iemands privéleven.

Wie een meldplicht heeft, moet zich periodiek of op bepaalde tijdstippen bij de politie melden.

Wetswijziging

Nu kunnen vooral verdachten van ernstige zaken, zoals geweldpleging, al een gebieds- of contactverbod krijgen.

Door de wetswijziging wordt het mogelijk die maatregelen ook op te leggen bij relatief lichte feiten, zoals samenscholing, hinderlijk gedrag op de weg en bij gebouwen en openlijk drank- en drugsgebruik.