SCHIEDAM - Veertig- tot vijftigduizend mensen hebben zaterdag Sinterklaas in Schiedam binnengehaald. De sint kwam met zijn stoomboot Schiedam binnen en werd behalve door duizenden kinderen ontvangen door burgemeester Wilma Verver-Aartsen van Schiedam.

Te paard ging de sint de Schiedamse binnenstad in waar hij werd getrakteerd op optredens, kinderen die acrobatische toeren uithaalden en heuse zakkendragers. Die verzorgden een demonstratie hoe het vroeger ging met het zakken dragen.

Ook maakte Sinterklaas een tochtje door de havens van Schiedam met een milieuvriendelijke fluisterboot in gezelschap van de Zielepiet.

Grote Markt

De overige Pieten trokken ondertussen met muziek de straten door. Eenmaal weer aan wal werd de goedheiligman op de Grote Markt ontvangen op een groot overdekt podium. De hele stoet liep vervolgens via de Lange Kerkstraat en het Land van Belofte naar het eindpodium op het Stadserf.

''Het is zover'', riep Sinterklaas. ''Vanavond mogen jullie allemaal je schoen zetten'', riep hij naar de menigte.

De hoofdpiet voegde daar nog aan toe: ''Dit was één van de leukste intochten. Alles kwam samen: de zon, heel veel lieve kinderen, een prachtige stad en een leuke burgemeester.''

Podium

Het bezoek aan Schiedam eindigde op het podium. Daarna begon de sint aan zijn rondreis door de rest van Nederland.

Wie niet in Schiedam aanwezig kon zijn, kon de intocht op Nederland 1 en 3 bekijken, waar de NPS rechtstreeks verslag deed van de jaarlijkse intocht, inclusief een doventolk-Piet. Diewertje Blok presenteerde de uitzending.

Postbodes

Na het welkomsprogramma nam Sinterklaas uit handen van twee mini-postbodes van TNT Post het eerste exemplaar in ontvangst van zijn eigen postzegel en wenskaart.

Twee kinderen, gehuld in TNT Post-outfit, gaven de sint een enorme kaart met daarop de boodschap: Lieve Sinterklaas, welkom in ons land! Groeten van alle kinderen in Nederland. De wenskaarten en postzegels zijn onderdeel van de zogeheten Postbox Sinterklaas.

Intocht Sinterklaas