AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarmee is ze uit de recessie geraakt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt heeft.

Het is voor het eerst in een jaar dat de Nederlandse economie groei vertoont.

Op jaarbasis is er nog wel sprake van een krimp van 3,7 procent, zo bleek uit de cijfers. In het tweede kwartaal bedroeg die achteruitgang echter nog 5,4 procent.

Analisten gepolst door Reuters hadden gemiddeld gerekend op een economische vooruitgang met 0,5 procent.

Export

De export is nog aanzienlijk lager dan een jaar geleden, maar de daling is kleiner dan in het eerste halfjaar. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten lag in het derde kwartaal 8,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2008. In de twee voorgaande kwartalen bedroeg de daling op jaarbasis echter ongeveer 12 procent.

Huishoudens zijn nog terughoudend in hun uitgaven. Ze hebben 2,6 procent minder uitgegeven dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral voor duurzame consumentengoederen, zoals elektronica en woninginriching, trekken consumenten hun portemonnee minder snel.

Investeringen

De investeringen liepen iets verder terug. Er werd 14,4 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Zowel de investeringen in machines en transportmiddelen, als die in woningen en bedrijfsgebouwen namen flink af. De investeringen in infrastructurele werken vormen een uitzondering, deze lieten een toename zien.

Ook de daling van de bouwproductie was groter dan in het eerste halfjaar, onder meer door een gebrek aan nieuwe opdrachten. Bovendien nam de achteruitgang in zakelijke dienstverlening toe.

Het aantal banen nam in het derde kwartaal sterker af dan in het tweede kwartaal. Er waren 143.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er zijn vooral veel uitzendbanen verdwenen.