HILVERSUM - Vier medewerkers van het VPRO-programma Beagle, in het kielzog van Darwin, zijn woensdagavond betrokken geraakt bij een ernstig auto-ongeluk in Argentinië.

Een van de inzittenden, Petra Niegeman, is daarbij overleden.

Scheeparts Charles Boissevain en historica Jane Cameron liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis in Trelew in Patagonië, maakte de VPRO donderdag bekend.

Een vierde inzittende, radioverslaggever Marten Minkema, is met lichte verwondingen opgenomen. De auto waarin ze zaten, kwam in botsing met een vrachtwagen op 60 kilometer van Puerto Madryn, de havenstad waar de clipper van de VPRO-ploeg sinds enkele dagen ligt.

Geluidsman

Niegeman was op bezoek bij haar partner, geluidsman Charles Kersten. De geluidsman was zelf niet bij het ongeluk betrokken, meldde de VPRO. Jane Cameron is historica van de Falklandeilanden, die aan boord van de Clipper Stad Amsterdam was gekomen om mee te werken aan een uitzending over Vuurlandse Indianen.

Het schip blijft voorlopig in Argentinië. De VPRO en de rederij Clipper Stad Amsterdam hebben de opvang en ondersteuning in Puerto Madryn in gang gezet.

Volgens een woordvoerster van de VPRO reden de Beagle-medewerkers op een slecht onderhouden weg en belandde de auto op de verkeerde weghelft, waardoor het voertuig frontaal botste op een tegemoetkomende vrachtwagen. Het is haar niet bekend waar de medewerkers met de auto naar toe gingen.

TV-uitzending

De VPRO heeft besloten de geplande uitzending van de Beagle, in het kielzog van Darwin niet uit te zenden aanstaande zondag 15 november.

Dit besluit is genomen uit piëteit met de slachtoffers van een ernstig auto-ongeluk waarbij twee medewerkers en twee gasten van de Beagle betrokken waren.

Beagle, in het kielzog van Darwin, wordt wekelijks op zondag uitgezonden op Nederland 2 (21.13 uur) en op woensdag op Canvas. Het programma is een samenwerking van de VPRO, de Vlaamse publieke omroep VRT en Teleac.

Op 1 september 2009 vertrok de Clipper Stad Amsterdam voor een reis rond de wereld. Het schip is 72 dagen onderweg.

Ongeluk Beagle-medewerkers