AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam moet tot en met 2014 in totaal 620 miljoen euro bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (financiën) donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Door onder andere de recessie, de oplopende kosten voor de Noord-Zuidlijn en mogelijke bezuinigingen van het rijk dreigen voor Amsterdam de komende jaren forse begrotingstekorten.

Asscher maakte nog niet bekend hoe de gemeente de tekorten precies denkt op te kunnen vangen. Mogelijk moet de gemeente snijden in het aantal ambtenaren.

Ook komen mogelijk de uitgaven aan zaken als sport, kunst en cultuur onder druk te staan. Volgens Asscher zijn er ''geen heilige huisjes'' bij de bezuinigingen.

Maatregelen

De wethouder wil in februari aan de gemeenteraad een lijst met verschillende mogelijke bezuinigingsmaatregelen voorleggen. Na de verkiezingen in maart zou vervolgens de nieuw gekozen gemeenteraad definitief moeten beslissen welke maatregelen Amsterdam treft.

In maart van dit jaar kondigde Asscher al aan dat de hoofdstad hard wordt getroffen door de economische crisis en dat harde maatregelen daarom onvermijdelijk zijn.