DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer komt terug op zijn plannen om te voorkomen dat de gemeente Barendrecht via de rechter de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 tegenhoudt.

Dit heeft fractiewoordvoerder Ger Koopmans woensdag laten weten. De Kamer debatteert donderdag met het kabinet over de crisis- en herstelwet, die onder meer voorziet in soepeler en eenvoudiger regels.

Koopmans had een wijzigingsvoorstel in petto zodat demonstratieprojecten voor de afvang en ondergrondse opslag van CO2, zoals het project in Barendrecht, ook onder de wet vallen.

Dat betekent dat lagere overheden zoals gemeenten en provincies niet meer kunnen procederen tegen een besluit.

Ministers

Wat Barendrecht betreft, hakken eerstdaags de ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de knoop door. De gemeente verzet zich al geruime tijd eensgezind tegen de plannen.

Na intern fractieberaad liet Koopmans weten dat hij het voorstel intrekt, omdat het geen versnelling van het project in Barendrecht oplevert.

Crisiswet

De crisiswet werd begin dit jaar aangekondigd door premier Jan Peter Balkenende voor de versnelde uitvoering van bijna zestig bouwprojecten, van wegen, woningen tot windmolenparken. Daarmee zou de werkgelegenheid worden gestimuleerd.

De wet is na aanpassingen vanwege pittige kritiek van de Raad van State op Prinsjesdag ingediend bij de Kamer. Vanaf donderdagmiddag vindt het debat plaats met premier Balkenende en drie andere bewindslieden.

Lijst

De coalitiepartijen CDA en PvdA willen projecten toevoegen aan de lijst, Koopmans komt er met elf, op twee na betreft het de aanleg van wegen.

Bij de twee gaat het om de bouw van een windmolenpark op de Tweede Maasvlakte en de aanleg van de Flevospoorlijn tussen Lelystad en Schiphol.

Als het aan het CDA ligt, wordt het geen tijdelijke wet die op 1 januari 2014 afloopt. Koopmans "Anders hebben we pre-crisiswetprojecten, crisiswetprojecten en post-crisiswetprojecten. Dat lijkt me niet rechtszeker en niet duidelijk."

De twee coalitiepartners PvdA en ChristenUnie willen volgens hem na drie jaar de wet evalueren en daarna besluiten of de wet al dan niet langer moet doorgaan.