MAASTRICHT - Tienduizenden, meest verklede feestgangers hebben woensdag de aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen op het Vrijthof in Maastricht bezocht.

Volgens de politie verliep het spektakel, waar tientallen Limburgse muzikanten optraden, zonder incidenten.

Om vier uur woensdagmiddag moesten de hekken rond het Vrijthof worden gesloten omdat er toen al 20.000 mensen op het plein waren. Meer mocht van de gemeente niet.

Rondom het Vrijthof flaneerden nog eens duizenden carnavalisten. Op drukke momenten werd het systeem gehanteerd van: één erin, één eruit.

Bezoekers

Volgens de politie waren er tussen vier en acht uur zo'n 35.000 bezoekers op of rond het Vrijthof. Organisatie en politie spraken van een geslaagd feest.

"Het is in de tien jaar dat de 11e van de 11e hier gevierd wordt, nog nooit zo gezellig geweest", zei voorzitter Hans Reusen van de organiserende Sjeng Kraft Kompenei.

De politie hield elf mensen aan wegens openbare dronkenschap, baldadigheid of niet voldoen aan een bevel. Alle elf bevonden zich overigens buiten de hekken rond het Vrijthof.

Hekken

Om herhaling van het vandalisme en wildplassen van vorig jaar te voorkomen, had de organisatie hekken rond het plein geplaatst en werden de ingangen bewaakt door veiligheidspersoneel. Leerplichtambtenaren voerden controles uit.

De meeste scholieren kwamen echter pas na het einde van de lessen, rond drie uur. Bij de ingangen werden bezoekers op meegenomen drank gecontroleerd. Er werd echter maar weinig in beslag genomen.

De festiviteiten werden ook bijgewoond door enkele hoge officieren van het politiekorps Amsterdam Amstelland. Die kwamen kijken hoe de politie in Limburg omgaat met grote (carnavals-)bijeenkomsten, zei een woordvoerder van de politie Limburg Zuid.