LEEUWARDEN - Bij het gerechtshof in Leeuwarden zijn woensdag nieuwe twijfels geuit over de doodsoorzaak van Niels Kooistra.

Volgens een onderzoek van forensisch specialist Danny Spendlove is het mogelijk dat de dwarslaesie van Kooistra is veroorzaakt door verkeerde beademing.

Ook heeft hij twijfels over de steekwond van de priem, waarmee Kooistra om het leven zou zijn gebracht.

Kooistra raakte door de steekpartij met een priem vanaf zijn nek verlamd en liet twee weken later zijn medische behandeling stopzetten. Hij overleed op 15 augustus.

Moord

De rechtbank veroordeelde de destijds 18-jarige Vincent M. in december vorig jaar tot een celstraf van twaalf jaar wegens moord.

Volgens M. is hij ten onrechte veroordeeld voor moord. ''Het is een uit de hand gelopen ruzie'', aldus de verdachte. Advocaat Tjalling van der Goot liet een onderzoek doen naar delen van de rapporten die in het dossier zitten.

Voorbedachte rade

Volgens Van der Goot is het net verschenen rapport van Spendlove van belang voor de strafmaat. ''Gaat het om voorbedachte rade of niet?''

Uit de wonden van Kooistra zou kunnen worden afgeleid wat voor steekbewegingen M. heeft gemaakt. ''Daaruit kun je dan weer afleiden of hij met voorbedachte rade heeft gestoken.''

Het gerechtshof bepaalde dat uiterlijk 5 januari het rapport van Spendlove moet zijn bestudeerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dezelfde maand beslist het hof of er nader onderzoek moet worden gedaan.