AMSTERDAM - Nederland exporteert wapens naar landen die verwikkeld zijn in een gewapend conflict of waar mensenrechten geschonden worden.

Verschillende wapentransporten die de afgelopen jaren gedaan zijn vanuit Nederland, druisen in tegen de EU-criteria rondom wapenexport.

Dat zegt de organisatie Campagne tegen Wapenhandel, die woensdag een analyserapport publiceerde over de Nederlandse wapenexport.

Pakistan

De organisatie valt over wapenzendingen naar Pakistan, Saudi-Arabië en Jemen. Pakistan kocht vorig jaar voor 4 miljoen euro aan defensiemateriaal in Nederland, zo staat in het rapport Analyse Nederlandse wapenexportvergunningen 2008.

Saudi-Arabië zou voor 2 miljoen euro aan militair materiaal hebben gekocht. Ook zou Nederland een radar hebben verkocht aan de Libische president Khadaffi.

Doorvoerland

Volgens Campagne tegen Wapenhandel fabriceert Nederland niet alleen veel wapens, maar is het ook een belangrijk doorvoerland voor wapens.

Zo werden vlak voor de oorlog met Rusland 8,2 miljoen vuurwapenpatronen overgevlogen vanuit de Verenigde Staten naar Georgië.

Rapport

Uit het rapport blijkt dat Nederland vorig jaar voor een recordwaarde aan wapens heeft geëxporteerd.

De waarde van het totaal aantal wapenexportvergunningen dat de overheid dat jaar uitgaf, bedroeg 1.258 miljoen euro.

SIPRI

Campagne tegen Wapenhandel maakt in zijn analyse ook gebruik van cijfers van het Zweedse SIPRI, een centrum dat onderzoek doet naar internationale veiligheid en wapenhandel.

In het SIPRI-klassement van 2008 van de vijftig grootste wapenleveranciers ter wereld staat Nederland op de zevende plaats.

De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Rusland en Duitsland. Overigens stond in deze lijst Nederland een jaar eerder nog op de vijfde plaats.