AMSTERDAM - De burgemeester van Urk heeft een demonstratie die Groenfront zondag in het vissersdorp wilde houden verboden. De gemeente wil niet dat de zondagsrust wordt verstoord.

De geplande demonstratie leidde volgens een woordvoerder van de gemeente tot veel beroering. "Negentig procent van onze inwoners gaat naar de kerk.

Er wordt hier veel prijs op de zondagsrust gesteld." Ook het doel van de demonstratie schoot in het verkeerde keelgat.

Groenfront wilde demonstreren voor de bouw van een groot windmolenpark in het IJsselmeer, terwijl de bevolking van Urk daar faliekant tegen is uit vrees voor horizonvervuiling. De actiegroep heeft naar eigen zeggen al veel bedreigingen ontvangen.

Te ver

"Om nota bene op een zondag voor zo'n controversiële zaak te demonstreren gaat te ver", vindt de woordvoerder van de gemeente. Twee weken geleden riep de gemeenteraad burgemeester Jaap Kroon (CDA) op alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de demonstratie op zondag wordt gehouden.

Kroon heeft Groenfront toen voorgesteld de demonstratie op een andere dag te houden, maar daar is het niet van gekomen. Daarom besloot de burgemeester de demonstratie te verbieden. Groenfront wijst erop dat een stap naar de rechter nog mogelijk is. Of de organisatie dit ook doet, is niet bekend.

Debat

Woensdagavond wordt in Urk een debat gehouden, waar Groenfront en de tegenstanders van de windmolens, verenigd in Urk Briest, tegenover elkaar komen te staan. "We hoopten dat Groenfront door het debat van de demonstratie af zou zien, maar dat was niet het geval", zegt de woordvoerder.