AMSTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag milde straffen opgelegd aan de 31- jarige Lahbib B. en de 28-jarige Hannan S. voor hun deelname aan de terroristische organisatie van Samir A. en Noureddine el F.

Het hof, dat zitting had in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, legde respectievelijk 104 en 74 dagen cel op. Het echtpaar blijft vrij, omdat deze dagen al in voorarrest zijn uitgezeten.

Behalve deelname aan een terroristische organisatie achtte het hof ook bewezen dat B. en S. hebben deelgenomen aan het voorbereiden van aanslagen op politici.

Grote druk

Het hof besloot lage straffen op te leggen omdat het ervan overtuigd is dat de twee onder grote druk van Samir A. en Noureddine el F. hebben gehandeld.

De echtgenoten verklaarden dat zij erg bang voor hen waren en het gevoel hadden dat ze niet anders konden dan meedoen.

Opsporing

De verklaringen van B. en S. zijn volgens het hof cruciaal geweest in de opsporing van medeverdachten van terrorisme. Dat is ook een reden dat de rechters mild hebben gestraft.

De rechtbank dacht in eerste aanleg duidelijk anders over de handelingen van de echtelieden: zij legde aan beiden drie jaar gevangenisstraf op.