GRONINGEN - De hulpverleningsdienst Groningen (HVD), organisator van de rampenoefening in de Euroborg dinsdagavond, had van tevoren ingecalculeerd dat er incidenten plaats konden vinden.

Bekijk de video

Dat maakte de HVD woensdag bekend. ''Het was een oefening met 1500 figuranten op het scherp van de snede met een agressief scenario'', aldus een woordvoerder.

Hoofddoel van de oefening was om inzicht te krijgen in hoe je de openbare orde herstelt bij grote rellen in bijvoorbeeld een stadion.

Deelnemers waren grotere groepen afkomstig van onder meer de gemeente Groningen, scholen en scoutingclubs. Zij hadden van tevoren een instructiebrief ontvangen en stonden onder toezicht van een oefenleider.

Volgens de zegsman was het nauwelijks te voorkomen dat de oefening enigszins uit de hand liep.

Paspoppen

''We verwachtten natuurlijk tegenspel. Dan kun je paspoppen of tuinkabouters neerzetten, maar daar leer je niets van. Er was een grote voorraad tennisballen om mee te gooien, maar ik vermoed dat die opgeraakt zijn en dat een handjevol figuranten in de onoverzichtelijke situatie naar de stenen heeft gegrepen. Waarnemers van de oefening hebben deze meteen stil laten leggen.''

Schade is er nauwelijks geleden. Enkele deelnemers liepen lichte verwondingen op. ''We hebben de gegevens van de stenengooiers genoteerd, maar zij worden niet aangegeven. We willen het niet goedpraten, maar we waren hier wel op voorbereid'', aldus de woordvoerder.