DEN HAAG - De actie Miljoenen Kraslot van De Lotto moet worden aangepast. De loterij is in strijd met de regels rond het kraslot.

Het ministerie van Justitie heeft dit eerder in een brief aan De Lotto laten weten.

Bij de actie konden consumenten nu al een kraslot kopen, maar moesten ze tot Kerstmis wachten om te weten of ze ook prijs hadden. De Lotto adverteerde met veertig prijzen van 1 miljoen euro.

Volgens justitie is in deze opzet een loterij naast een krasloterij ontstaan en dat is niet toegestaan, aldus een woordvoerder van het ministerie woensdag.

Duidelijk

De krasloten mogen nog wel verkocht worden, maar er moet meteen duidelijk gemaakt worden of de koper een prijs heeft gewonnen.

De Lotto heeft de winnende codes van de actie woensdag via een advertentie in De Telegraaf bekendgemaakt.

Zo kan iemand die al een lot heeft meteen zien of hij prijs heeft. Dat geldt ook voor iemand die nog een lot gaat kopen. Voor de actie is een prijzenpot beschikbaar van 100 miljoen euro.

Vergunning

Justitie kan onder de huidige regelgeving een boze brief sturen of, in het uiterste geval, een vergunning intrekken wanneer de kansspelregels worden overtreden.

Vanaf medio volgend jaar wil het kabinet dat een kansspelautoriteit toeziet op de gokbedrijven. Wie zich dan niet aan de regels houdt, riskeert een boete die kan oplopen tot ongeveer 7 ton. Het orgaan mag ook vergunningen verlenen aan aanbieders van kansspelen.

De Lotto

Overigens heeft de Reclame Code Commissie de reclames van De Lotto woensdag in een uitspraak deels misleidend genoemd.

Volgens de commissie suggereert De Lotto ten onrechte dat op 26 december zeker veertig prijzen van een miljoen euro vallen en de hele prijzenpot zal worden uitgekeerd.

Dat gebeurt alleen als alle 15 miljoen loten worden verkocht. Die garantie is er evenwel niet. De zaak was aangespannen door de Nationale Postcode Loterij die deels in het gelijk werd gesteld. De commissie vindt dat De Lotto moet stoppen met dergelijke reclames.